kniha » Anarchista Čtvrtek
hodnotilo: 3
67%
Anarchista Čtvrtek Více vydání = více obálek.

Gilbert Keith Chesterton

Anarchista Čtvrtek

Kniha vyšla i pod názvy:
Muž, ktorý bol Štvrtok
Kamarád Čtvrtek
Muž, který byl Čtvrtek

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Tato kniha je částí i jiných knih: Klub podivných živností / Anarchista Čtvrtek

Kategorie: thriller - fantaskní

originální název: The Man Who Was Thursday
originál vyšel: 1908

vydání: Moderní bibliotéka 1913; Ladislav Kuncíř (Rozmach), Družstvo přátel Studia 1924; Ladislav Kuncíř (Rozmach) 1926; Ladislav Kuncíř (Rozmach) 1928; Leda (web), Rozmluvy 2009; Európa (web) 2020; POSTOJ MEDIA, s.r.o. 2023


Informace / Anotace ke knize: Anarchista Čtvrtek

Románová fantasie – noční můra, kterou zakouší mladý básník, když se vrací jedné noci pozdě domů, zaujat rozhovorem s jiným mladým básníkem – anarchistou. Ve snu se Gabriel Syme, policista z oddělení pro potírání anarchismu a básník v jedné osobě, octne v nejvyšší radě anarchistů jako kamarád Čtvrtek. Členové rady jsou pojmenováni podle dnů v týdnu a jejich nejbližším úkolem je příprava atentátu v Paříži. Postupně se všichni shledávají na dobrodružné pouti a spojují své síly, aby dopadli a odhalili svého předsedu, záhadného a obávaného obřího muže Neděli.


Príbeh metafyzického thrilleru Muž, ktorý bol Štvrtok (1908) sa začína v edwardiánskom Londýne, kde mladý básnik Gabriel Syme vstupuje do služieb Scotland Yardu. Ako tajný agent špeciálneho policajného oddelenia na rozvrat anarchistického hnutia má za úlohu infiltrovať jednu z najmocnejších teroristických organizácií a v Paríži zabrániť bombovému atentátu na francúzskeho prezidenta.